Avainklubi tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden osallistua suomalaisten tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Vastaa kyselyihin, ideoi, vaikuta ja voita palkintoja!

Kirjaudu

Ideoi kanssamme!

Idea, innostus ja inspiraatio! Onko sinulla jokin idea uudesta tai parannetusta tuotteesta? Puuttuuko markkinoilta jokin arkea helpottava innovaatio? Lisää tänne niin pienet arjen ideat ja oivallukset kuin suuremmatkin neronleimaukset. Tykkää, kommentoi ja jaa muiden ideoita. Voit myös ehdottaa idea Avainklubissa mukana oleville yrityksille. Yritykset saavat ehdotetuista ideoista säännöllisesti koosteen ja voivat käyttää sitä yrityksen innovoinnin tukena.

Kutterinlastusta paperinen sytykepussi

Kutterinlastusta paperinen sytykepussi
Äänestä ideaa
Idea julkaistu: 21.12.16
 • 6
 • 15

Pussitetaan kuivaa höylälastua, kutterin lastua esim. 100g paperipusseihin. Saadaan edullisia sytykkeitä takkaan ja saunaan. Paperipussiin vielä Suomi100 tai vastaava mainos, niin hinta tipahtaa. 

Kuivaa höylälastua myydään nyt esim. 20kg paketeissa karjalle kosteuslevikkeeksi. Hinta on vain7 euroa paalilta eli alle 4 snt/pussi.

http://www.kutterikuivikeflt.fi/mobile/

Idean valmiusaste
  • Tapani Kokko
   Tapani Kokko

   Lastut voi laittaa, vaikka tyhjään talouspaperirullan putkeen.

   • Seppo Vilhonen
    Seppo Vilhonen

    Hyvä idea, täytyypi kokeilla. Se 20 kg paali pitäisi ensin ostaa Hankkijalta. Voihan kourallisen heittää myös suoraan takkapuiden päälle vaikka muoviämpäristä

    Paperipussia ajattelin ihan tuotteistuksen takia. Jos joku innostuisi niitä pussittamaan isommissa määrin. Pussin voisi polttaa samalla ja siinä pysyisivät lastut kasassa. Pussin aineet maksaisi muutaman sentin. Saksalaisille myisin niitä tuotenimellä  "Lapland 45" :)

    • matti lindqvist
     matti lindqvist

     Sytykkeenä käytettävät lastut voisi viedä tulipesään sytytettävien klapien väliin kuvan pursottimen tapaisella välineellä, niin ei kuluisi paperipusseja. Lastujen sekaan voisi laittaa muutamia pellettejä, mikäli lastut palavat liian nopeasti. Sähköhöylällä saa nopeasti lastuja aikaiseksi.                                                                                                        lastupuristin

     • matti lindqvist
      matti lindqvist

      Tein tuollaisen edellä esittämäni pursottimen 28mm putkesta, jonka pituus on 30cm. Sähköhöylällä sain tehtyä kokeilua varten ison kasan lastuja, ne olisivat kyllä saaneet olla suurempia, niin ne saisivat paremmin happea palaessaan. Kokeilussa huomasin, että lastuja ei kannattanut puristaa kokoon paljoakaan, sillä se huononsi palamista. Putken avulla sain siististi työnnettyä löysähkön lastupötkylän klapien väliin, ja puut sen avulla syttyivät. Selvisi tässä jo, että tulen voi näinkin sytyttää ja jatkan kokeilua.                                                                  tulen sytytys lastuilla

      • Seppo Vilhonen
       Seppo Vilhonen

       Hieno juttu että olet ehtinyt jo kokeilla käytännössä. Samaa aion kokeilla heti kun pääsen mökin saunalle. Siinä putkilossa (talouspaperirulla vaihtoehdossa) voisi olla ilmareijät tai sitten pitäisi tehdä niin löysä paketti jotta happea riittää (iso paperipussi). Joissakin kaupallisissa sytykkeissä on lisätty parafiinia lastuseokseen ja puristettu pallon muotoon. Se on silloin jo kalliimpi viritys eikä 100% luonnonmateriaali. Sisällä oli vielä tulitikku, jolla sai raapaistua tulen. Muutama pelletti voisi myös pitkittää palamisaikaa. Voisi myös kokeilla pakettia jonka voisi repiä auki sytysvaiheessa, niin syttyisi helpommin. Pursotin on nyt testattu ja ilmeisesti on hyvä apuväline.

       • Raimo Laakso
        Raimo Laakso

        Matti ideoi täysin uuden takkavälineen jolla on käyttöä ja edellytys taide-esineeksi.

        • Seppo Vilhonen
         Seppo Vilhonen

         Tuota uutta takkavälinettä  voisi kutsua vaikka takkakanuunaksi tai sytyketykiksi. Laite, jota ei vielä muilla ole.

         Hapen saaminen sytykkeille pitäisi ratkaista. Siinä paperipussiasiassa aion kokeilla ensin kahvinsuodatin pusseja. Niissä pitäisi ilman kulkea seinämän läpi. Aluksi kokoa 4x4 tai se pyöreä isompi suodatinpaperi, kahvilaversio. Sinne lastut ja suodatinpussi puiden joukkoon. Kuiva suodatinpussi palaa ilmeisesti siinä kuin muunlainenkin paperi. Paperi tietysti voisi olla ihan talouspaperia tai jopa sanomalehteä. Sanomalehdellä puut on ennenkin sytytetty varmaan joka saunassa.

         Seuraavaksi kokeiluun pienempi ja isompi paperipussi. Sen voisi ladata etukäteen,  laittaa puiden päälle ja tulta kulmalle. Jos ei syty niin siihenkin tarvitaan kunnolla pieniä reikiä.

         • Tapani Kokko
          Tapani Kokko

          Lastujen saatavuus pitäisi olla mahdollisimman helppoa. Klapikauppiaat voisivat tuoda kapikuorman mukana pahvilaatikollisen lastuja.

          • matti lindqvist
           matti lindqvist

           Nyt sytytti...., sähköhöyläsin tyvilahosta kuusesta peräisin olevasta tervaspuusta lastuja. Niitä ei tarvinnut laittaa paljoakaan truuttaan ja niistä puserretun pötkylän avulla klapit syttyivät älyttömän hyvin. Onkin suorastaan syytä varoa, ettei laita näitä liikaa tulipesään, sillä näissä oli tehoa kuin napalmissa. Tervaspuulastuja voisikin sekoittaa tavallisten lastujen joukkoon.  Jos havupuita pilkottaessa tulee vastaan hankalia kohtia joissa on isoja oksia, niin tällaisesta kohdasta voisi sähköhöylätä tervaslastuja. Tervaksista tulee myös hyvä tuoksu sisälle, varsinkin saunaan, mutta se on tietysti maku- , elikkä hajuasia.                                                                                  Tervaslastusytyke                              

           • Seppo Vilhonen
            Seppo Vilhonen

            No johan löytyi sytykettä. Nyt täytyy mennä arkipäivinä heti ostamaan joku halpa sähköhöylä, jotta pääsee kanssa kokeilemaan. Tervaspuusta taisi joku myydä sytykkeitä mutta olivat mielestäni turhan kallita kun niitä pystyy itsekin tekemään.

            • matti lindqvist
             matti lindqvist

             Papereissa tahtoo nykyisin olla kalkkikivijauhoa, jolloin syntyy paljon tuhkaa, joka tukahduttaa hennomman liekin alun. Näin on myös sanomalehtipaperissa, jota ei voi käyttää entiseen malliin sytykkeenä. Lastupussi saisi mielestäni olla hyvin ohuesta paperista valmistettu, sillä sitä ei tarvita enää uunissa. Verkkomainen materiaali  pussissa olisi hyvä, olisikohan jotain harvaa kasvikuituverkkoa olemassa, siis vaikka olkiverkkoa.  Tervaslastuja voisi muuten  saada sahaamalla tervaskantoa leveäketjuisella moottorisahalla pituussuuntaisesti halki, jolloin terä leikkaa pitkää lastua. Lastuja vaan pitäisi saada kuivatettua jollain keinolla.

             • Raimo Laakso
              Raimo Laakso

              Keinotekoinen painekyllästetty "tervahaapa" teollisesti lastuttuna olisi yksi ratkaisu, mikäli joku sellaisen kehittäisi.

              • Seppo Vilhonen
               Seppo Vilhonen

               Testattu lastusytytys. Ensin 40mm oksaporalla tehty koivuklapista lastua. Pieni määrä lastua laitettu suodatinpussiin ja toinen testi talouspaperin sisään. Tulos, palaa liian hyvin, paloaika on lyhyt, ei sytytä puita. Sanomalehden paperin hidastava vaikutus onkin hyvä. Kun lastut kieräyttää sanomalehden aukeaman sisään, tulee sopiva paketti. Paperi on helppo sytyttää ja samalla se hidastaa lastukasan paloa. Sytytti hyvin isotkin polttopuut.

               • Tapani Kokko
                Tapani Kokko

                Kuuterinlastun ja hakkeen sekoitus voisi toimia hyvin. Kutterinlastu syttyy helposti ja hake palaa pitempään.

                • Seppo Vilhonen
                 Seppo Vilhonen

                 Hake voisi olla hyvä vaihtoehto hidastamaan lastun palamista. Hommasin uuden keksinnön,  linkkukirveen ja sillä on hyvä tehdä pieniä pilkkeitä, itseasiassa ylivoimainen tapa. Pilkkeen ja lastun välissä hake toimisi myös hyvin sytykkeenä. Hake ja kutterinlastu ovat puuteollisuuden "jätettä" jota on yllinkyllin saatavilla ja se on halpaa. Ei sitä kannata enää erikseen tehdä omilla laitteilla vaan kasata yhteen ja käyttää suoraan saunan pesässä.