Avainklubi tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden osallistua suomalaisten tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Vastaa kyselyihin, ideoi, vaikuta ja voita palkintoja!

Kirjaudu

Ideoi kanssamme!

Idea, innostus ja inspiraatio! Onko sinulla jokin idea uudesta tai parannetusta tuotteesta? Puuttuuko markkinoilta jokin arkea helpottava innovaatio? Lisää tänne niin pienet arjen ideat ja oivallukset kuin suuremmatkin neronleimaukset. Tykkää, kommentoi ja jaa muiden ideoita. Voit myös ehdottaa idea Avainklubissa mukana oleville yrityksille. Yritykset saavat ehdotetuista ideoista säännöllisesti koosteen ja voivat käyttää sitä yrityksen innovoinnin tukena.

Jäänsulatusaine lumiharjassa

Jäänsulatusaine lumiharjassa
Äänestä ideaa
Idea julkaistu: 8.1.17
 • 3
 • 6

Auton jäisiä laseja voi sulattaa vahvalla lasinpesunesteellä, niin kuin on monessa paikassa neuvottu. Pienikokoiseen max-is junior lumiharjaan voisi kiinnittää pienen pumpattavan spraypullon, jolloin se olisi tarvittaessa käsillä. Vahvaa pesunestettä ei tarvita paljoakaan huurteen päällä, kun se jo sulaa parissa minuutissa. Lunta ei sillä kannata lähteä sulattamaan.................https://www.youtube.com/watch?v=TrcDxVM_gbU.............................http://www.iltalehti.fi/autot/201701022200048136_au.shtml

Idean valmiusaste
Ehdotettu yrityksille: Sinituote Oy
Ehdota yritykselle
  • Tapani Kokko
   Tapani Kokko

   Ensiapuna voi suihkauttaa tuulilasin pesunestettä auton omalla tuulilasin pyyhkijällä. Tällä ja raapalla pääsee hyvin alkuun tuulilasin puhdistamisessa.

   • matti lindqvist
    matti lindqvist

    Jäänsulatuksessa käytettävän lasinpesunesteen olisi hyvä olla -40 astetta kestävää, ettei mukana tulisi ylimääräistä vettä. Tuulilasi kannattaa kuivata sulatuksen jälkeen nopeasti, sillä pesunesteen alkoholi haihtuu ja siinä ollut vesi taas jäätyy. Monissa autoissa lasinpyyhkijät ja lampunpesimet käynnistyvät, kun painaa pissapojasta. Jos siis aikoo käyttää auton omaa lasinpesunestettä on syytä tarkistaa ensin etteivät lasinpyyhkijät ole jäässä ja että neste on riittävän vahvaa jään sulatukseen. Kokeilin erilaisia pesunesteitä ja ainakin isopropanoli ja metanoli sulattivat hyvin jäätä. Kannattaa muuten varoa, ettei pakkasessa jäähtynyttä nestettä pääse käsille, sillä se poltteli aivan kamalasti.

    • Tapani Kokko
     Tapani Kokko

     Mikäli kokeilut osoittavat, että tuulilasin pyyhkijän nesteestä on hyötyä, voisi systeemiä kehittää edelleen laittamalla suihkun eteen pienen muovipalan tai vastaavan, joka hajottaa suihkun laajemmin tuulilasille. Pala poistetaan suihkautuksen jälkeen.

     • matti lindqvist
      matti lindqvist

      Venäjällä on kehitetty kustannustehokas ja nopea menetelmä paksun jään poistamiseksi autosta  :)        https://www.youtube.com/watch?v=aZuA1jdjU6g

      • matti lindqvist
       matti lindqvist

       Olikein paksun jään sulattaminen ei pesunesteen avulla onnistunut kohtuullisessa ajassa. Illalla vesisateessa loskaantunut lumi oli jäätynyt yöllä lämmityslaitteen ilmanottosyvennykseen, jossa pyyhkijänvivut olivat sitten alaosastaan jumissa jään sisällä. Yritin niitä sitten sulatella irti vahvalla pesunesteellä heikoin tuloksin. Täytyisikin oikein testata mitenkä paksua jääkerrosta kannattaa lähteä lasinpesuaineella sulattamaan. Siperiassakin käyttivät kumivasaraa paksun jään poistossa auton päältä.  

       • matti lindqvist
        matti lindqvist

        Lasimaisen läpinäkyvän jääkerroksen sulattaminen lasinpesunesteellä ei näytä onnistuvan, ei edes 0,1- 0,2mm paksuisen, pesuneste kun valui pois sulatettavilta pinnoilta. Maitomaisen värinen ohut jäähuurre sulaa kohtuudella, mutta se on pyyhittävä kuivaksi lastalla. Ilmeisesti sumean jään rakenne on kiteistä ja huokoista, jolloin pesuneste pääsee tunkeutumaan sen sisälle sulattamaan. Pesuneste jossa on isopropanolia vaikutti etanolia tehokkaammalta sulattamaan jäätä, sitä ei vaan tahdo löytyä kaupoista.