Avainklubi tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden osallistua suomalaisten tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Vastaa kyselyihin, ideoi, vaikuta ja voita palkintoja!

Kirjaudu

Ideoi kanssamme!

Idea, innostus ja inspiraatio! Onko sinulla jokin idea uudesta tai parannetusta tuotteesta? Puuttuuko markkinoilta jokin arkea helpottava innovaatio? Lisää tänne niin pienet arjen ideat ja oivallukset kuin suuremmatkin neronleimaukset. Tykkää, kommentoi ja jaa muiden ideoita. Voit myös ehdottaa idea Avainklubissa mukana oleville yrityksille. Yritykset saavat ehdotetuista ideoista säännöllisesti koosteen ja voivat käyttää sitä yrityksen innovoinnin tukena.

Sytykkeiden veistely puunkantotelineessä

Sytykkeiden veistely puunkantotelineessä
Äänestä ideaa
Idea julkaistu: 27.1.17
 • 7
 • 10

Puunkantotelinen yläosaan olisi lisätty puristin, johon saisi pienen klapin kiinnitettyä. Päre- eli vetopuukolla voisi sitten turvallisesti veistellä sytykkeiksi kiehisiä ja ohuita säleitä. Mora valmistaa tällaisia puukkoja, joissa on kaksi kahvaa.    https://varuste.net/Morakniv+Woodsplitter+220+vetopuukko?_tu=68072                                                                             http://www.clasohlson.com/fi/P%C3%A4repuukko-Morakniv-220/40-8602

Idean valmiusaste
Ehdotettu yrityksille: Stala
Ehdota yritykselle
  • matti lindqvist
   matti lindqvist

   Tässä linkissä on video tällaisen puukon käytöstä.....https://www.youtube.com/watch?v=A6Fezo_6EDI

   • Tapani Kokko
    Tapani Kokko

    Vanhan ajan kuorimarauta ja kiehisiä laudan syrjästä. Laudalle sopiva tuki.

    • Seppo Vilhonen
     Seppo Vilhonen

     Mielenkiintoinen laite, tuota kannattaa miettiä. Kiehisiä yleensä juuri tarvitaan silloin kun puita kannetaan. Kuorimarauta on tuttu mutta tuo puukko oli ihan uusi tuttavuus. Tuossa videossa näytti leikkaaminen menevän aika hankalasti. Onnistuisiko edes kovaan koivuklapiin? Miten olisi nivelen käyttö, silloin saataisiin enemmän vääntöä tuohon leikkaukseen. Vivulla on melkoinen voima jos puu on ihan nivelen juuressa. Isolla terällä/puukolla  ja puunuijalla saa myös nopeasti pieniä sytykkeitä.

     Ihme juttu ettei näinkin tärkeää laitetta ole missään myynnissä.

     • matti lindqvist
      matti lindqvist

      Nykyisin ei tulisijojen luona oikein ole paikkaa, johon voisi tukea veisteltävää puuta, saatikka että lyömällä pilkoisi sisätiloissa. Kuorimarauta on melko isokokoinen sisäkäyttöön ja sen terä on yleensä paljon paksumpi  kuin puukossa. Kovista puulajeista kuten koivusta ei mielestäni kannattaisi tehdä kiehisiä, sillä niiden lastut katkeilevat herkästi.  Videon Mora 220-puukon esittelijällä taitaa olla kovaa tai oksaista puuta, kun työ sujuu niin hitaanlaisesti, työskentelyä katsoessa voisi vain kuvitella klapin paikoillaan pitävästä puristimesta olevan hyötyä. Nivelellä varustettu versio aiheesta oli viime vuonna tällainen....https://www.avainklubi.fi/initiative/view/87928/kantoteline-varustettuna-sytykkeidenpilkkojalla

      • matti lindqvist
       matti lindqvist

       Akkuporakoneen avulla voi myös pilkkoa pieniä säleitä oksattomista kuusi- tai mäntyklapeista. Laitoin kokeilussani istukkaan kiinni 10mm täkkiruuvin, josta olin sahannut kannan pois. Sillä sain tehtyä sytykesäleitä siististi  uunin vierellä. Parannuksena ajattelin vielä kokeilla sorvata ruuvin tyveen kartiomaisen holkin, joka levittäisi lisää halkaistavaa puuta.                                                                                                                                             Akkuporalla pilkottuja sytykkeitä

       • Seppo Vilhonen
        Seppo Vilhonen

        Stala voisi vielä paljon kehittää puunkantotelinettään. Pystyrautoihin kannattaisi porata esim reiät viiden centin välein. Samoin pystyrautojen muoto voisi olla jotain muuta kuin ihan suora lattarauta. Reiät mahdollistaisivat uusien sytytysapuvälineiden helpon kiinnittämisen. Samoin kantolaitteen ulkonäkökin voisi saada uutta ilmettä.

        • Raimo Laakso
         Raimo Laakso

         Puristimen ollessa sovitettuna ylemmäs kulmankaareen sopivaksi se ei liukuisi alas.

         • Raimo Laakso
          Raimo Laakso

          Puristimen ollessa sovitettuna ylemmäs kulmankaareen sopivaksi se ei liukuisi alas.

          • Seppo Vilhonen
           Seppo Vilhonen

           Roskaaminen pitäisi vielä miettiä kun sytykkeitä tekee. Tietysti puuvajassa asia on hoidossa kun siellä on muutenkin puujätettä. Mutta jos sytykkeitä tekee sisällä takan ääressä, olisi hyvä että ympäri lentelevät roskat saisi helposti kerättyä kasaan. Minulla on uusi linkkukirves kiinni rakennuksen ulkoseinässä,  alle laitoin saavin joka kerää ympäriinsä lentelevät puun palaset ja roskat.

           • matti lindqvist
            matti lindqvist

            Polttopuiden mukana kulkeutuu paljon roskia sisälle. Puunkantokorin alle voisi olla matalilla reunoilla varustettu alusta. Voisikohan sen tehdä vanerista, jonka reunoilla olisi listoitus. Sinne putoilisivat myös ne muutamat lastut, jotka kiehisten vuoleskelussa irtoaisivat.