Avainklubi tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden osallistua suomalaisten tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Vastaa kyselyihin, ideoi, vaikuta ja voita palkintoja!

Kirjaudu

Ideoi kanssamme!

Idea, innostus ja inspiraatio! Onko sinulla jokin idea uudesta tai parannetusta tuotteesta? Puuttuuko markkinoilta jokin arkea helpottava innovaatio? Lisää tänne niin pienet arjen ideat ja oivallukset kuin suuremmatkin neronleimaukset. Tykkää, kommentoi ja jaa muiden ideoita. Voit myös ehdottaa idea Avainklubissa mukana oleville yrityksille. Yritykset saavat ehdotetuista ideoista säännöllisesti koosteen ja voivat käyttää sitä yrityksen innovoinnin tukena.

Junan keulan hälytysvalopinta.

Junan keulan hälytysvalopinta.
Äänestä ideaa
Idea julkaistu: 28.10.17
 • 4
 • 10

Olisiko aiheellista päällystää junan keulan tuulilasin yläpuolinen pinta mahdollisimman täysin hälytysajoneuvojen hälytysvaloja muistuttavilla valoilla, joiden värisävyt asiantuntijat tarkoin valitsisivat. Valojen käytön ohjeistus olisi tutkimuksen tulos.

Idean valmiusaste
  • Seppo Vilhonen
   Seppo Vilhonen

   Ajankohtainen aihe. Ensinnäkin junan keulan väritys valko-vihreä pitäisi muuttaa vaikka seepra-raidalliseksi. Keulaan tai katolle esim liikkuva sininen hälytysvalo. Junan omatkin valot pitäisi olla liikkuvia, osin vilkkuvia  niin että huomioitavuus parantuisi. Ihminen ei ole tottunut havaitsemaan 120 km tunnissa lähestyvää tasaista liikettä, varsinkaan valkoista junaa lumisateessa. Miksei enää käytetä STOP-merkkiä pakollisesta pysähtymisestä, halpa väline. Nykyään puhutaan itsestään ajavista autoista ja älyliikenteestä. Aurinkokennolla toteutettua valo/puomiratkaisua vasta testataan. Kunta voisi järjestää keräyksen oman alueensa liikenneturvallisuuden parantamiseen. Lahjoittajia varmaan löytyisi. 

   • Tapani Kokko
    Tapani Kokko

    Liikennepeili voisi toimia joissakin paikoissa.

    • matti lindqvist
     matti lindqvist

     Junat voisivat soittaa torvea vartioimattomien tasoristeysten kohdalla, se auttaa lumipyryssä ja sumussa havaitsemaan juna, eikä maksa mitään. Amerikassa junat  soittavat torvea joka tasoristeyksessä, vaikka olisi puomitkin. Huomasin tällaisen opetusvideon tasoristeyksistä ......https://www.youtube.com/watch?v=k_S1WZZzsJk..........Amerikan juna kulkee tasoristeyksissä näin äänekkäästi ajovalot vilkkuen.....https://www.youtube.com/watch?v=0AKFM7121Xk

     • matti lindqvist
      matti lindqvist

      Junien värit ovat hyvin maastoutuvat, niissä on jopa kuusia koristeena !   Äänimerkki olisi tarpeen soittaa vartioimattomissa tasoristeyksissä......http://tstv.fi/video/35249#main                                                                                                                 junan maastoväritys

      • Raimo Laakso
       Raimo Laakso

       Olisiko junaan asennetusta pystysuoran tai etuviiston valokeilan tuottavasta värivalonheittimestä apua junan havaittavuuden lisäämisessä. Etävaroittimena se voisi olla millä kohtaa junan yläpintaa tahansa. Värivalaistu pilvisyys näkyisi etäälle.

       • Seppo Vilhonen
        Seppo Vilhonen

        Junan edessä voisi olla pyörivät siivet joissa olisi siniset valonheittimet. Ikäänkuin helikopterin siivet pyörisivät tuottaen liikkuvaa valoa eteenpäin. Samaan aikaan voitaisiin junan kovaäänisillä soittaa myös porilaisten marssia kun lähestytään tasoristeystä.

        Kaupungissa ratikkapysäkillä näkyy minuutin tarkkuudella seuraavan ratikan tulo pysäkille. Miksei sama onnistu junaraiteilla kun kyseessä on ihmishenget.  On ilmeisesti helpompi hallita kauko-ohjattua alusta  marsin pinnalla kuin kertoa junan saapuminen tasoristeykseen.

        • Janne Rajala
         Janne Rajala

         Junabongarien keskuudessa VR:n uusi vihreä linja teilattiin jo ensi metreillä. Tällöin tästä koitettiin vielä rimpuilla irti huomioväreillä. Heijastavat pinnat eivät oikein näy pyryssä. Mahdollisesti muunkaan väriset eivät näy tuiskussa. Alustavan tutkinnan mukaan merkkiäänen antaminen voi tietyissä olosuhteissa olla tehoton. Fakta on kuitenkin se, että maastokuvio on aika huono ratkaisu. Parempi ratkaisu on varmaan varoitusvalolaitosten lisääminen. Tässäkin voisi käyttää muita ratkaisuija kuin nykyisiä aika raskaita. Näitäkin on jo koekäytössä.

         • Seppo Vilhonen
          Seppo Vilhonen

          Youtubessa on esitelty 2-4 w tehoisia sinisiä teho-laserosoittimia.  Niillä näkyy sininen juova taivaalle varmaan yli kilometrin matkalla. Miksi sellainen ei ole junan etupäässä. Säde voitaisiin ohjata hieman ylöspäin niin ei olisi häikäisyvaaraa. Ainakin pimeällä säde näkyy hyvin taivaalla. Vastaava sininen lasersäde oli asennettu  Kallion kirkolta aikoinaan esityksenä.

          • Raimo Laakso
           Raimo Laakso

           Kallion kirkon huomiovalo oli hyvä esimerkki toimivasta käytännöstä.

           • Seppo Vilhonen
            Seppo Vilhonen

            Ihmettelen miksi vartioimattomiin tasoristeyksiin ei saada hälyytysjärjestelmiä. Esimerkiksi kun tilaan kauppahalli24 palvelusta ruokakasseja kotiin. Saan aamupäivällä kännykkään tuloajan. Kun pakettiauto ajaa pihaan tulee hälyytys 3 minuuttia ennen. Nään sekunnilleen tulevan ruokatoimituksen auton pihaan ajoineen. 

            Miksi tämä vastaava ei onnistu junalla kun se tulee tasoristeykseen, jossa panoksena ovat ihmiselämät?