Avainklubi tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden osallistua suomalaisten tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Vastaa kyselyihin, ideoi, vaikuta ja voita palkintoja!

Kirjaudu

Ideoi kanssamme!

Idea, innostus ja inspiraatio! Onko sinulla jokin idea uudesta tai parannetusta tuotteesta? Puuttuuko markkinoilta jokin arkea helpottava innovaatio? Lisää tänne niin pienet arjen ideat ja oivallukset kuin suuremmatkin neronleimaukset. Tykkää, kommentoi ja jaa muiden ideoita. Voit myös ehdottaa idea Avainklubissa mukana oleville yrityksille. Yritykset saavat ehdotetuista ideoista säännöllisesti koosteen ja voivat käyttää sitä yrityksen innovoinnin tukena.

Johtolinjojen varrella olevat puut

Johtolinjojen varrella olevat puut
Äänestä ideaa
Idea julkaistu: 7.1.18
 • 4
 • 7

Voimajohtojen varrella kasvavat pitkät, hoikat ja tykkylumelle alttiit puut voisi katkasista pari metriä johtojen alapuolelta. Ne lakkaisivat kasvamasta pituutta, vankistuivat ja estäisivät uuden taimikon kasvua.

 

Idean valmiusaste
  • Raimo Laakso
   Raimo Laakso

   Onko metsäkoneiden valmistajilla ajatuksia kehitellä myrsky- ja tykkylumituhojen vahinkojen korjaamiseen tarvittavia koneita?  Esimerkiksi maasto-ajoneuvo, johon tarvittavat työn vaatimat henkilönostin ja muut laitteet toisi helikopteri paikoilleen asetettaviksi. Vuosien saatossa asianomaisia tuhoja ja niiden korjaamista esittäneissä TV katsauksissa on nähty erikoisvälineiden puutteesta johtuvaa työn vaikeutta.

   • Tapani Kokko
    Tapani Kokko

    Ennaltaehkäisevät työt voi tehdä kesällä hyvissä olosuhteissa. Niihin voi palkata ammattitaitoisia työttömiä. Työn voi tehdä myös metsän omistaja, asiallista korvausta vastaan. 

    • matti lindqvist
     matti lindqvist

     Pienjännitelinjojen kaapelit voisivat olla tolpissa kiinni kaatuneen puun painosta katkeavalla kiinnikkeellä. Maahan pudonneesta eristetystä ja ehjästä kaapelista ei pitäisi olla suurta vaaraa. Ja mikä tärkeätä, kaapelin rinnalla kulkeva nollajohto säilyisi myös näin ehjänä, eikä syntyisi vaaratilannetta, jossa pistorasiaan tulee 400v jännite. Puut kaatuvat myrskyssä usein samassa paikassa, jota näin syntynyt aukko tehostaa. Jos korjauksen yhteydessä johto kiinnitettäisiin murtuvalla kiinnikkeellä tolppaan, ei johto katkeaisi heti seuraavassa myrskyssä.

     • Tapani Kokko
      Tapani Kokko

      Tässä on kysymyksessä kansallisesti todella suuren luokan ongelmasta, jonka ratkaisuun kannattaisi panostaa kunnolla.

      • Tapani Kokko
       Tapani Kokko

       Tykkylumen sähköjohdoille aiheuttamat vauriot voidaan torjua ja ennalta ehkäistä hyvin monella tavalla. Palokunnan ruiskut, paineilmatykki, oksasaha, oksaleikkuri, harvesteri, puun ravistin, irtoavat eristimet, puiden latvan katkaisu, vieripuiden kelottaminen, raivaussaha, moottorisaha, henkilönosturi, helikopterin sirkkeli, raskaan helikopterin ilmavirta, tukiköysi vieripuiden latvustoon, lumitykki, kasvun pysäyttävä lannoite, puut tappava aine kuoren alle, japanilainen karsintarobotti, vesuri, sahaketju, riskialttiiden puiden toteaminen pienempien lumikuormien aikana, jne. Joku voisi kutsua muutaman keksijän aivoriiheen. Ehdotuksia syntyisi parissa tunnissa sata. Niistä voisi sitten valita toimivimmat. 

       • Raimo Laakso
        Raimo Laakso

        Kaasu- ja ilmakaasutehdas järjesti aikoinaan ideakilpailuja tuottamiensa kaasujen käytön edistämiseksi. Yrityksessä kyllästyttiin kilpailuihin koska toistuvasti samat kaksi keksijää olivat voittoisia.

        • Tapani Kokko
         Tapani Kokko

         Eivätkö he ottaneet näitä keksijöitä tiiviimpään yhteistyöhön?