Avainklubi tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden osallistua suomalaisten tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Vastaa kyselyihin, ideoi, vaikuta ja voita palkintoja!

Kirjaudu

Suomi 100 -vuoden suomalaista työtä parhaiten tukenut teko äänestetty

Suomalaisen Työn Liiton tutkimukseen vastasi yli 1 000 suomalaista, jotka äänestivät kuluneen vuoden parhaan työllisyysteon. Ensimmäiseksi äänestettiin Valmet Automotiven rekrytoinnit (18 %), toiseksi Meyerin Turun telakan tilaukset (14 %) ja kolmanneksi kokonaisverokannan säilyminen samalla tasolla kuin aikaisemmin (9 %).

Uudessakaupungissa sijaitsevalla Valmet Automotiven tehtaalla oli alkuvuodesta 2 300 työntekijää, mutta Daimler AG:lta saadun tilauksen johdosta Uudenkaupungin autotehtaalla henkilöstömäärä on noussut jo noin 4000:ään. Toiseksi vahvimmin työllisyyttä edistivät vastaajien mukaan Meyerin Turun telakan tilaukset, joiden ansiosta telakalle rekrytoidaan tulevina vuosina useampi tuhat uutta työntekijää.

”Varsinais-Suomessa on käynnissä investointibuumi, jonka myönteiset vaikutukset säteilevät koko Suomeen”, kommentoi Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala. ”Valmet Automotiven ja Meyerin vahva kasvu luo uusia työpaikkoja paitsi itse tuotantopaikoille Uuteenkaupunkiin ja Turkuun myös ympäri Suomen alihankintaketjujen ja palvelujen kautta.”

Kolmanneksi eniten kannatusta parhaana työllisyystekona keräsi kokonaisverokannan muuttumattomuus (9 %) sekä kesätyösetelit ja etsivä nuorisotyö (8 %). Myös uudet kasvispohjaiset ruokatuoteinnovaatiot (6 %), paperiteollisuuden investoinnit tehtaisiin (5 %), elintarvikeviennin laajentuminen Aasian markkinoille (5 %) ja kilpailukykysopimuksen voimaantulo (5 %) keräsivät ääniä.

”Nuorten saumaton ja nopea kiinni pääseminen työelämään on elintärkeää Suomelle, ja siksi onkin hienoa, että sekä kesätyösetelit että etsivä nuorisotyö nousivat korkealle vuoden työllisyysteko -listalla”, Lausala toteaa.

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan ja Taloustutkimuksen toteuttamaan internetpaneelitutkimukseen lokakuussa 2017. Siihen vastasi 1 065 iältään 18–79-vuotiasta suomalaista. Parhaita tekoja kartoitettiin alustavalla kyselyllä Avainklubissa.

Mikä oli suomalaista työtä parhaiten tukenut teko vuonna 2017?

  • Uudenkaupungin autotehdas 18 %
  • Turun Telakka, Meyerin tilaukset 14 %
  • Kokonaisverokantaa ei nostettu 9 %
  • Kesätyöseteli ja etsivä nuorisotyö (nuorten aktivointi) 8 %
  • Uudet kasvispohjaiset ruokatuoteinnovaatiot 6 %
  • Paperiteollisuuden investoinnit tehtaisiin 5 %
  • Elintarvikeviennin laajentuminen Aasian markkinoille 5 %
  • Kilpailukykysopimuksen voimaantulo (Kiky) 5 %